A hidegen sajtolt mákolaj

A mákról
A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége. Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak. Általában fagytűrők.
A virágot két csészelevél borítja a bimbó kinyílása előtt. Virágzáskor a csészelevelek lehullnak. A pártát négy sziromlevél alkotja. A magház gubóterméssé fejlődik, amelyben sok apró mag található.
A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik, bár az utóbbi időkben sokat veszítettek népszerűségükből. Egyes változatokat kimondottan kertészeti célra nemesítették ki.
A kerti mák fontos élelmiszernövény: népszerű, mákkal ízesített ételek például a pozsonyi kifli és a mákos guba. Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin, stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.
A népi gyógyászatban a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba beépülését. A máknak magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora, illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van.
A pipacs is a mákfélék családjába tartozik, számos alkaloidot tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobális hatásúak. Elsősorban a torokgyulladás csillapítására alkalmazzák, a Strepsils alapanyaga is a pipacsból származik.
Mák termesztése Magyarországon
A mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít Magyarországon, azonban szigorúan szabályozott a termesztése. Saját részre 499 m²-ig termelhető alacsony ópium tartalmú mák, melynek ópium tartalma nem haladja meg a 0,06%-ot. 500 m² felett és 0,06%-ot meghaladó ópium tartalmú fajta esetén (ipari mák), mindenki köteles bejelenteni és engedélyt kérelmezni a termesztéséhez a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Élelmezési és díszítő mák-célú értékesítés esetén a NÉBIH-től is.
Átlagos tápértékadatok 100 gramm termékben
Megnevezés Mennyiség
Zsír (ebből): 100 gramm
Telített zsírsavak 12,6 %
Telítetlen zsírsavak 87,3 %
Magnézium 0,8 mg
Koleszterin 0 mg
Nátrium 0 mg
Élelmi rost 0 mg
Fehérje 0 mg
Szénhidrát 0 mg
E-vitamin 8,7 mg
Kalcium 6,2 mg
Foszfor 5,15 mg
Energiatartalom 884 kcal
A hidegen sajtolt mákolaj jellemzői
Tartalmaz:
- 100 gramm termékben az energiatartalom 884 kcal
- Tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat. A telítetlen zsírsavak feladata az energiatárolás, ezért a napi zsírfogyasztás 10 %-át ne haladja meg a fogyasztása. A telítetlen zsírsavak két csoportra oszthatók. Vannak az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírok, amelyek ajánlott napi fogyasztása 10-15%, míg a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírokból az ajánlott napi fogyasztás 6-10%.
- Magnéziumban gazdag – ez az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen.
- E-, C-, és B-vitamin forrás – élelmiszerekben antioxidáns.
- Kalcium – a csontozat segítője.
- Cink – a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora.
- Foszfor – a csontok, fogak felépüléséhez, az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez, a fehérjeszintézishez és az enzimek megfelelő működéséhez nyújt segítséget.
- Vas – javítja a vérszegénység okozta problémákat.
Gyógyhatásai:
- Lassítja az öregedési folyamatokat.
- Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését.
- Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása.
- Normalizálja a vér koleszterinszintjét.
- Fokozza a szervezet védekező-mechanizmusát.
- Jótékony a sebek gyógyulásában.
- Növeli a szellemi teljesítőképességet.
- Idegerősítő, idegfájdalom-csökkentő, nyugtató, altató hatású.
- A csontozat első számú természetes segítője.
- Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
Használata megelőző jelleggel
– Gyerekeknek, várandós nőknek és rendszeresen sportolóknak, szülőképes korú nőknek, az időseknek, és a vegán étrenden élőknek erősen ajánlott
– A 30. életévtől kezdve fokozatosan csökken a csonttömeg, így az egészség fenntartása érdekében javasolt a rendszeres fogyasztása.
Használata kúraszerűen
– Felnőtteknek napi egy evőkanál, gyerekeknek napi egy teáskanál kúraszerű fogyasztást javasolnak, egy kúra minimum 3 hónapig tartson. A kúrák között lehet szünetet tartani, de mivel a mák folyamatosan fogyasztható, ezért nem szükséges abbahagyni. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget nem ajánlott túllépni, és aki valamilyen kezelés alatt áll, az egyeztessen kezelőorvosával.
– 1-1,5 évig érdemes folyamatosan fogyasztani (mert a csont lassú anyagcserével rendelkezik, és időbe telik, míg a kalcium beépül a csontokba).
– Reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt, legalább 20 perccel étkezés előtt fogyaszd.
– Ne igyál kávét vagy fekete teát közvetlenül az olaj elfogyasztása után.
Forrás:
wikipedia
wikibooks
Magazin cikkek








